Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya intelligencia teszt

2010.07.09

Dr. Stanley Coren professzor tesztje következik. Ő a British Columbia Egyetem díjnyertes kutyaidomárja, valamit a kutya-intelligencia vizsgálatok doktora. 1. Saját kutya kell, ami legalább 3 hónapja veled él, és legalább 1 éves. 2. A teszt játék legyen a kutya számára. 3. Nyugodt maradj, a hangod sose emeld fel, mozdulataid is nyugalmat tükrözzenek. A parancsolgatás, követelődzés mindent elront. 4. A tesztet csak egyszer vagy kétszer végezd el. 5. A teszteket bármilyen sorrendben, egymástól elkülönítve kell végezni. Mivel ételjutalommal járnak, elkerülendő a kutya túletetése, kifárasztása, ez hátrányosan befolyásolja a motivációit és az intelligenciája megítélését.

 

A kutya problémamegoldó képessége.

Kell hozzá:

- egy üres konzervdoboz

- egy kívánatos falat, a sajt biztos megfelel

-egy stopperóra, vagy bármi, amivel mérheted a kutya reakcióidejét

Hogy csináld a tesztet:

1. Először is ültesd le a kutyát. Ha nem hajlandó, kérj meg valakit, hogy tartsa a póráznál fogva. 2. Mutasd meg a finom falatot, hadd szagolja is meg. 3. Lassan helyezd a falatot a konzervdoboz alá, miközben a kutya nagyon figyel, úgy két méternyire. 4. Kezdd el az időmérést, és biztasd a kutyát, hogy szerezze meg a falatot! Pontozás: - ha a kutya félrelöki a dobozt és 5 másodpercen belül megszerzi a falatot, 5 pontot kap - ha lökdösi a dobozt, de csak 5-15 mp-en belül szerzi meg a falatot, 4 pontot kap - 15-30 mp: 3 pont - 30-60 mp: 2 pont - ha csak körülszaglássza a dobozt, de nem jut a falathoz 60 mp alatt: 1 pont


Következő problémamegoldó teszt:

kell hozzá:

- egy nagy fürdőlepedő

- egy időmérő eszköz

Hogy csináld? 1. A kutya legyen éber és aktív. 2. Szagolja meg a fürdőlepedőt. 3. Egy puha mozdulattal dobd rá a lepedőt a kutya fejére és vállára (jó, ha előbb kutya nélkül gyakorlod, nehogy megijeszd), majd kezdd mérni az időt csendben. Pontozás: - ha a kutya 5 mp-en belül kiszabadítja magát, 5 pont - 5-15 mp-en belül: 4 pont - 15-30 mp-en belül: 3 pont - 30-60 mp-en belül: 2 pont - ha 1 perc után se szabadul ki, 1 pont.

 

Következik a szociális intelligencia tesztje.

Kell hozzá:

a mosolygás képessége.

Hogy csináld:

1. Használd ki az időt, mikor a kutyád kb. 2 méter távolságban ül tőled. 2. Anélkül üljön ott, hogy bárki megparancsolta volta. Szóval magától. 3. Bámulj kutyád arcába, mikor ő is rád néz, majd számolj magadban háromig, és szélesen mosolyodj el. Pontozás: - ha a kutyád farkcsóválással közeledik: 5 pont - ha a kutya lassan feléd jön, de nem csóvál, 4 pont - ha áll vagy ül, de nem indul feléd, 3 pont - ha más irányba indul, 2 pont - ha rád se figyel, 1 pont

 

A következő teszt intelligenciát és tárgyak mozgatását kívánja.

Kell hozzá:

- egy kis törülköző

- egy falat, amit a kutya szeret

- egy időmérő eszköz, amivel a reakcióidejét mérheted.

Hogy csináld: 1. ültesd le a kutyát, ha nem megy, valaki fogja a nyakörvét. 2. mutasd a falatot, hadd szagolja meg. 3. miközben teljesen rád figyel, helyezd a falatot kb. 2 méterre tőle a földre, és takard be a törülközővel. 4. Kezdd mérni az időt, és biztasd a kutyát, hogy egye meg a falatot. Pontozás: - Ha 15 mp-en belül megkaparintja, 5 pont - Ha ehhez 15-30 mp kell, 4 pont - 30-60 mp között 3 pont - ha próbálja megszerezni, de feladja, 2 pont - ha 2 percen belül meg se próbálja, 1 pont.

 

Az 5. teszt a manipulációs képességről szól.

Mi kell hozzá:

- egy alacsony bútor, ami alá a feje nem fér be, de a mancsa igen. Megoldhatod úgy is, hogy néhány könyvre ráraksz egy deszkát, az alá teszed a finom falatot (én a kanapé alá dugtam, ami kb. 20 centi magas, persze apró termetű kutyához alacsonyabb kell)

- egy jó falat, amit szeret - egy stopperóra, vagy valami, amivel mérheted az időt.

Hogy csináld:

1. A kutya figyeljen téged a közelből. 2. Mutasd neki a falatot, hadd szaglássza is meg. 3. Úgy helyezd el a falatot a bútor (vagy deszka) alá, hogy csak a mancsával érhesse el. 4. Biztasd, hogy szerezze meg, és mérd az időt. Pontozás: - Ha 5 mp-en belül kikaparja, 5 pont - Ha 1-3 percig kapargál a mancsával, 4 pont - Ha csak szaglász, és 3 percen belül nem kaparja elő a falatot, 3 pont - Ha a mancsát nem használja, csak szaglászik, 2 pont - Ha 3 perc múltán se tesz kísérletet a falat megkaparintására, 1 pont.

 

Következik a nyelvértés tesztje: tudja-e a kutyád a saját nevét?

Mi kell hozzá:

- hogy olyan hangsúllyal mondj egy, a kutya által nem ismert szót, mintha őt szólítanád

- hogy a kutyádnak legyen neve.

Hogy csináld:

1. A kutyád kényelmesen heverjen kb. 2 méterre előtted. 2. Azzal a hangsúllyal, ahogy őt szoktad hívni, mondd: „szekrény”! Pontozás: - Ha a kutya elindul feléd, 3 pont - Ha a kutya nem jön, mondd: „mozi” ugyanazzal a hangsúllyal, és ha erre jön, 2 pont (persze ha ez a szó hasonlít a nevére, mást válassz) - Ha a kutya minderre nem reagál, szólítsd a nevén, ha erre odajön, 5 pont - Ha a kutya erre sem jön, ismét szólítsd a nevén, ha jön, 4 pont - Ha a kutyának eszében sincs jönni, 1 pont.

 

 

Add össze a pontokat:

25 pont fölött: a kutyád zseni!

15-25 pont: okos, de a Harvardra nem jut be

5-15 pont: nem túl intelligens, de attól még nagyon szeretnivaló lehet

5 pont alatt: biztos afgán agarad van...

 

Stan Coren professzor: „A kutya intelligenciája ugyanúgy fejleszthető, mint a gyereké. Beszélgess vele minél többet, juttasd hozzá annyi különféle élményhez, amennyire csak képes vagy. Minél többet kell egy kutyának „gondolkoznia”, minél több tennivalója van, annál okosabbá válik. A pszichológusok kétféle intelligenciáról beszélnek embereknél: van ún. folyékony, valamint kristályos intelligencia. Előbbi a természetből fakad, míg a kristályos intelligencia mindazon dolgok összessége, amit megtanultál. Úgy vélem, nem mehetsz vissza az időben, hogy a folyékony intelligenciát fejleszd, ezzel szemben hihetetlen sok mindenre megtaníthatod a kutyát; a kristályos intelligenciája rohamosan fejlődik, ha új szituációkat mutatsz neki, új játékokat játszol vele. Minél több mindent tanítasz neki, annál hamarabb elsajátítja a következő dolgot. A tanítás révén egyre okosabbá is válik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Én kiprób..

(Én kiprób..., 2010.07.10 10:10)

Én kipróbáltam a kutyámon, és nekem az jött ki h okos:)